Sunday, February 03, 2008

Business reporting for dummies - a continuation!

Cis dah lama aku x blog. Malas, penat dan most importantly xda masa. Ok aku nak sambung tips untuk "Business reporting for Dummies"!!

1. Sabar la dengan OC atau editor ko... yelah, benda2 business ni bukan nya ko pandai sangat. Pastu bila sampai waktu ko nak brief OC ko, dia plak nak buat soal siasat. HEheh... cam pesalah masuk kandang pesalah kat mahkamah or cam kena question dalam lokap!! hehe. Tapi besa lah ... jawab je la bila dia nak tanya apa2. Kalau ko xtaw apa yg dia tanya, ko cepat2 tepon PR yang sedia menanti.

2. Becarefull pada setiap Isnin.
Bagi aku hari isnin merupakan hari MALANG... ada je la yg tak kena. Kena marah ke, terpelecot ke... ape2 jelah , semuanya hari Isnin. Dah la malas nak g kerja hari isnin!! So kesimpulannya, kena extra tabah hati setiap Isnin OK!!

3. English - English - English. Tak langung berniat untuk aku mengagungkan bahasa asing. Tapi bahasa ni penting la... Aku yang dapat Band 5 ni pun masih dikategorikan dalam average... so fikir2kan ....

4. Berkawan la dengan semua orang. Tak kesah la...senior hang ka, editor ka.. wartawan the edge ka, bernama ka, kosmo ka, semua la. dan pastikan hangpa amek no tepon depa.

5. Jangan berheti belajar. Jangan putus asa.
Why??, pasal klau nak cakap pasal putus asa, tiap2 hari aku putus asa. Tapi tabahkan hati gak, baca bebanyak sikit pasal business2 ni. So far, tahap keputus-asaan aku dah berkurangan. Kadang2 frust tu ada la. Tapi bila esok p office, then tengok byline sendiri, rasa dah tak putus asa. Tapi putus asa balik bila dah petang2, time peak hours, waktu nak kena submit stories... hehe

1 comments:

NurAqilah Ismail said...

sabaq la ak...aku pun rasa camtu gak...hari2 dok memotivasikan diri sendiri..hahkhak..
aku rasa pas ni,aku boleh jd pakar motivasi.dak pun jd kaunselor x bertauliah...